6 Haziran 2014 Cuma

Burkulması Önlenmiş Çelik Çaprazlar

Geleneksel çelik çaprazlı çerçevelere alternatif olarak üretilen Burkulması Önlenmiş Çaprazlı Çerçeveler (Buckling Restrained Braced Frame – BRBF) önemli ölçüde enerji sönümleme özelliğine sahiptir.  


Geleneksel türdeki Çelik çapraz yinelenen yüklenmelerin etkisi sonucunda aşağıdaki şekilde de görüldüğü gibi asimetrik bir davranış sergilemekte; bir yandan çekmenin etkisiyle temel madde olan çeliğin esnekliğinden kaynaklanan yüksek ölçüde uyum sağlayabilme niteliğine sahip olmakla birlikte diğer taraftan basınç etkisiyle eğilme sonucunda ise verimlilikleri sınırlı kalmaktadır. İşte bu dengesizlik durumu yapısal öğelerin hareket sürecinin tüm aşamaları karşısında gösterecekleri direnç üzerinde etkili olmakta, bu da kendini taşıma kapasitesinin zamanla azalması biçiminde göstermektedir.

Dışa doğru eğilmeyi engellediğimiz takdirde ise –ki bu BRB sisteminin temel düşüncesini oluşturan görüştür- aşağıda yer alan şekilde de görüleceği üzere dengeli, önemli ölçüde esnek ve yüksek değerlerde enerji sönümleme parametrelerine sahip davranışların elde edildiği görülmektedir.

Outrigger olarak ta adlandırılan sistem Türkiye'de Folkart Yapı San. Tic. A.Ş. tarafından Folkart Towers projesinde başarı ile uygulanmıştır. 46 katlı yüksek yapıda 18 ve 29. katlarda her katta 4 adet olmak üzere 2 kulede toplam 16 adet burulması önlenmiş çelik çapraz eleman (sönümleyici çelik çubuk) kullanılmıştır. Taşıyıcı sistemi betonarme olan yapıda BRBF elemanlar betonarme kolon içerisine yerleştirilmiş çelik profillere mesnetlendirilmiştir. Betonarme kolon içerisinde kalan çelik profiller ilgili katın alt ve üst kolonlarına kadar uzatılmış ve kompozit bir sistem elde edilmiştir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder