Zeka, çalışma hayatında başarının garantisi midir? Her zaman değil. Zeki insanlar bazen zekalarından hiç beklenmeyecek hatalar yaparlar. Bir grup sosyal platform kullanıcısı ‘Çalışma hayatında zeki insanların yaptığı salakça hatalar nelerdir?’ konusunda bir tartışma yaparak ‘standart hatalar’ı ortaya çıkardı. Bakın bakalım size tanıdık gelecek mi!
Çok düşünüp bir türlü harekete geçmemek
Bir Silikon Vadisi girişimcisi bu sendromu şöyle yorumluyor: “Düşünmek zeki insanların güçlü yönü. Düşünme safhasını çok rahat ve başarıyla yaptıkları için bir türlü gerekli adımı atmıyorlar. Araştırma, planlama her girişim için, her proje için şart, ama dozunu kaçırmamak gerek. Yoksa bir şey yaptığınızı zanneder ama yerinizde sayarsınız.” Zeki ve mükemmeliyetçi insanların detaylara boğulmak ve girişimin teori kısmını bir türlü aşamamak gibi bir sorunu olabilir.
Herkes gibi yapmak
Yapılan araştırmalar, en iyi Amerikan üniversitelerinin en başarılı mezunlarının genellikle aynı yolu izlediğini, ‘en iyiler finans sektörüne ya da büyük danışmanlık şirketlerine girer’ inancı sebebiyle kendi yapmak istediklerini değil, ‘okul birincilerinden bekleneni’ yaptıklarını gösteriyor. New York’lu bir girişimcinin dediği gibi, “Zeki insanlar genellikle hep aynı yolu tercih ediyor. Belki de sınıf birincisi olarak, okul dışı aktivitelerde başarılı olarak ana-babalarını mutlu etmeye, başkalarından aferin almaya alışkın oldukları içindir. ‘BEN’ ne yapmak istiyorum diye düşünmek, herkesten farklı bir şey yapmaya cesaret etme alışkanlıkları yok.”
Çabuk pes etmek
Zeki oldukları için koydukları başarı hedefine diğerlerinden daha kolay erişen insanlar, bu sebeple tembelleşebilir. Bu insanlar daha az zeki, yahut da her şeyi zekasıyla halledebileceğine güvenmeyen insanlar kadar çabalamazlar ve sonuçta, doğuştan gelen becerilerini başarıya çeviremeyip, daha az yetenekli insanların gerisinde kalırlar. Zekiler işin üzerinde kafa patlatırken, diğerleri pratik yapar, işi öğrenir ve fark yaratırlar.
Sosyal ilişkilerin önemini küçümsemek
Kimi zeki insanlar zekanın başarının sadece bir etkeni olduğunu, çalışma hayatında kişisel ilişkilerin çok önem taşıdığını gözardı edebilirler. Sosyal becerilerini geliştirmeyi, çevre edinmeyi, çevrelerini kullanmayı ve kendilerini pazarlamayı beceremezler; ve becerenleri de küçümseme eğilimindedirler.
Önemli olan, haklı olmaktır düşüncesi
Kimi zeki insanlarda zararlı bir ego ve mantık kokteyli mevcuttur: Sanki her zaman kendileri haklıymış gibi düşünür ve hareket ederler. Bir uzman bu tutumları için “İlk bakışta sempatik gelebilir; kendilerine, zekalarına, mantıklarına güvenen insanlar. Ama iyi bilmedikleri bir konuda doğru bildiklerinde ısrar etmeleri sevimsiz olabilir” diyor.
İyi eğitimle zekayı aynı şey zannetmek
Zeki insanlar bazen iyi bir üniversiteden mezun olmayı herkesten daha zeki olmalarına bağlarlar. Sırf daha iyi bir okula gittikleri, daha yüksek diplomalara sahip oldukları için farkında olmadan karşılarındakileri küçümseyebilirler. Oysa çalışma hayatında çok sağlam bir eğitimi olmadığı halde, iş tecrübeleri, eğitim yetersizliklerini kapatma gayretleriyle anlı şanlı üniversiteleri bitirenlerden daha yetkili ve başarılı olan insan çoktur.
Fazla bağımsız olmak
Zeki insanlar her zaman – başarılı olmak için herkesin ihtiyaç duyduğu – çevre desteğini kazanmayı başaramazlar. Yardım ve destek almayı bilmeyen insan, bir zorluk çıktığında nasıl davranacağını bilemez, önemli hatalar yapar veya başkalarının kendisine zarar vermesine izin verir. Ve akıl danışan ve başkalarının tecrübesini de kullanmayı bilen ‘daha az zekiler’in gerisinde kalır.
Hürriyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder