Öz güveni yüksek olan kişiler daha iyi iletişim kurabiliyorken, kendine güvenmeyen, içine kapanan insanlar iletişimde başarısız olup ruhsal problemler yaşıyor. Doç. Dr. Selahattin Avşaroğlu, iletişimi etkileyen en önemli unsurların başında "güven" duygusunun geldiğini, öz güveni yüksek kişinin, iyi iletişim kurduğunu söyledi.
Selahattin Avşaroğlu, iletişim üzerine deney ve kontrol gruplu bir çalışma yaptıklarını söyleyerek, sağlıklı bir iletişim için insan ilişkilerinin düzenli şekilde kurulması gerektiğini ifade etti. Avşaroğlu, toplumsal çevrenin ana ögesinin insan ilişkileri olduğuna dikkati çekti.
Kişiler arası ilişkiler ve etkili iletişim için kendini anlatabilmenin çok önemli olduğuna değinen Avşaroğlu, "Kendini açma; eskiden başımızdan geçen olayları anlatmak veya aktarmak değil, içinde bulunduğumuz zaman parçasında birbirimizle ilgili olan duygu ve düşüncelerimizi paylaşmak olarak algılanıp yorumlanmalıdır" dedi.
Öz güven önemli
Kişilerin birbirleriyle kurdukları ilişkiler içinde duygu ve düşüncelerini paylaştıkları oranda kendilerini açmış olabileceğini anlatan Avşaroğlu, şunları kaydetti:
"İletişimi etkileyen en önemli unsurların başında 'güven' duygusu yatmaktadır. Öz güveni yüksek olan kişi, iyi iletişim kuruyor. İletişim kurmakta zorlanan, içine kapanan insanlarda ise ruhsal problemler ortaya çıkıyor. Güven duygusu çok erken yaşlarda başlar ve anne-baba tutumlarıyla ortaya çıkan ilişkiler üzerine temellenir. Kendini açma; bireylerin kendileri hakkındaki sırları, özel durumlarını her karşılaştıkları kişiye anlatmaları anlamına gelmez. Bizim çalışmamızda da bir grup üniversite öğrencisinden veri toplanmış, bu verilerden elde edilen analizler ile deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur."
Avşaroğlu, yapılan kendini açma eğitim programlarıyla gençlerin kendini daha rahat açtıklarının tespit edildiğini belirtti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder